爱英语吧    英语阅读理解

听力口语阅读休闲英语校园英语学习方法教师频道游戏动画词汇
当前位置:首页 > 英语阅读理解 > 高三阅读理解解析A while back I caught a news report on

高三阅读理解解析A while back I caught a news report on

发布时间:  浏览: 次  作者:爱英语吧

A while back I caught a news report on something called "couch surfing and the network of trusting souls who make this phenomenon possible. They offer to put up travelers free of charge and help them on their ways. At first, it sounded unbelievable. I mean, inviting strangers into one’s home for one or two nights? Give me a break.
However, I was intrigued. I decided to investigate. The only way to truly learn about this phenomenon was to dive in. So I planned a trip to Finland, a country I’ve always wanted to explore.
I would couch surf at every stop there.
If ever any anxiety existed when stepping into the unknown, it disappeared when my first host met me at the train station. Ari looked like my idea of a typical Finn: tall and blue-eyed. Finns were also supposed to be famously reserved (寡言少语的). Ari was anything but. He was a live wire, giving me an enthusiastic welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.
If this was what couch surfing was all about - trust and friendship - then I had gotten off to a good start. As I boarded my next train to continue my journey, I began to think about this couch-surfing idea. What urged these people to open their homes to strangers? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.
Seven cities in 14 days. Seven hosts. Seven new friends. If couch surfing taught me anything,it’s this: Most people are good and generous. Where will couch surfing take me next? Who knows?
But I can’t wait to find out.
24. Which of the following best explains "intrigued" underlined in the second paragraph?
A. Relaxed. B. Disgusted. C. Interested. D. Embarrassed.
25. What can we know about Ari?
A. He was reserved like most Finns. B. He talked less but he was friendly.
C. He treated the author as a friend. D. He saw off the author at the train station.
26. Why did people offer couch surfing to strangers?
A. To take an adventure with strangers.
B. To exchange houses for a short time.
C. To learn more about others’ family lives.
D. To enrich their own lives by helping others.
27. What can be the suitable title for the text?
A. Travel on Trust and Couches B. A Free Travel in Finland
C. Experiences in Strangers’ Houses D. A Plan for Couch Surfing


答案

【语篇解读】本文主要讲述作者从初步了解“couch surfing沙发冲浪”这种旅游模式,即在旅
游时,由一个陌生的当地人提供免费吃住并担当导游,基于相互信任共同趣味建立起来的
一种旅游模式。本文描述了作者从开始的难以置信、不可思议到引发兴趣再到亲身体验与得
出感悟的全过程。

24.【答案】 C.
【考点】词义猜测题。
【解析】题干中的关键词“intrigued”出现在第二段首句,而且,该句中有一个However,可知这句话起到了承上启下的作用,因此,读懂第一段至关重要,第一段大意为:作者不久前初步了解couch surfing,对这种免费给陌生人在家提供住宿的现象很怀疑,感到不可思议。第二段有表达了,作者想要深入了解,并计划在芬兰开启类似的探索之旅,由此可以推测出,作者由开始的怀疑和不可思议转而变得对此感兴趣,才会有后面的亲身探索,因此答案C选项最符合文意。
【难度】较难。
25.【答案】C.
【考点】推理判断题。
【解析】根据题干关键词Ari可知,答案来自于第三段,A选项意为“Ari像大多数芬兰人一样寡言少语的”,与第三、四句However, Finns were also supposed to be famously reserved. Ari was anything but.不符;B选项意为“Ari话很少但是很友好”,与文中…engaged me in warm conversations不符;D选项意为“Ari在火车站给作者送行”,但这段第一句只提及了在火车站接作者,D项不对;C选项意为“Ari像朋友般对待作者”,可由第三段最后两句He was a live wire, giving me an effusive welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.可推测出,他对作者非常热情并非常信任他,因此答案为C。
【难度】较难。
26.【答案】D.
【考点】细节理解题。
【解析】根据题干可知,答案信息来源于第四段,题干与该段第三句的问话What urged these people to open their homes to strangers?意思一致,通过后面的I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who mightenrich their own lives.可知答案为D。
【难度】较难。
27.【答案】 A.
【考点】主旨大意题。
【解析】本文主要讲述作者从初步了解“couch surfing沙发冲浪”这种旅游模式,即在旅游时,由一个陌生的当地人提供免费吃住并担当导游,基于相互信任共同趣味建立起来的一种旅游模式。本文描述了作者从开始的难以置信、不可思议到引发兴趣再到亲身体验与得出感悟的全过程。全文围绕两个关键词即couch(指在陌生当地家庭基于信任共同生活一两天)和travel展开,B选项纯粹指免费旅游,未提及couch及相关引申义,C项与travel无关,D选项重心在plan,因此,完全符合本文主旨的是A选项。
【难度】较难。

相关阅读
猜你喜欢
高三阅读理解解析A while back I caught a news report on_英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧    英语阅读理解

听力口语阅读休闲英语校园英语学习方法教师频道游戏动画词汇
当前位置:首页 > 英语阅读理解 > 高三阅读理解解析A while back I caught a news report on

高三阅读理解解析A while back I caught a news report on

发布时间:  浏览: 次  作者:爱英语吧

A while back I caught a news report on something called "couch surfing and the network of trusting souls who make this phenomenon possible. They offer to put up travelers free of charge and help them on their ways. At first, it sounded unbelievable. I mean, inviting strangers into one’s home for one or two nights? Give me a break.
However, I was intrigued. I decided to investigate. The only way to truly learn about this phenomenon was to dive in. So I planned a trip to Finland, a country I’ve always wanted to explore.
I would couch surf at every stop there.
If ever any anxiety existed when stepping into the unknown, it disappeared when my first host met me at the train station. Ari looked like my idea of a typical Finn: tall and blue-eyed. Finns were also supposed to be famously reserved (寡言少语的). Ari was anything but. He was a live wire, giving me an enthusiastic welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.
If this was what couch surfing was all about - trust and friendship - then I had gotten off to a good start. As I boarded my next train to continue my journey, I began to think about this couch-surfing idea. What urged these people to open their homes to strangers? I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who might enrich their own lives.
Seven cities in 14 days. Seven hosts. Seven new friends. If couch surfing taught me anything,it’s this: Most people are good and generous. Where will couch surfing take me next? Who knows?
But I can’t wait to find out.
24. Which of the following best explains "intrigued" underlined in the second paragraph?
A. Relaxed. B. Disgusted. C. Interested. D. Embarrassed.
25. What can we know about Ari?
A. He was reserved like most Finns. B. He talked less but he was friendly.
C. He treated the author as a friend. D. He saw off the author at the train station.
26. Why did people offer couch surfing to strangers?
A. To take an adventure with strangers.
B. To exchange houses for a short time.
C. To learn more about others’ family lives.
D. To enrich their own lives by helping others.
27. What can be the suitable title for the text?
A. Travel on Trust and Couches B. A Free Travel in Finland
C. Experiences in Strangers’ Houses D. A Plan for Couch Surfing


答案

【语篇解读】本文主要讲述作者从初步了解“couch surfing沙发冲浪”这种旅游模式,即在旅
游时,由一个陌生的当地人提供免费吃住并担当导游,基于相互信任共同趣味建立起来的
一种旅游模式。本文描述了作者从开始的难以置信、不可思议到引发兴趣再到亲身体验与得
出感悟的全过程。

24.【答案】 C.
【考点】词义猜测题。
【解析】题干中的关键词“intrigued”出现在第二段首句,而且,该句中有一个However,可知这句话起到了承上启下的作用,因此,读懂第一段至关重要,第一段大意为:作者不久前初步了解couch surfing,对这种免费给陌生人在家提供住宿的现象很怀疑,感到不可思议。第二段有表达了,作者想要深入了解,并计划在芬兰开启类似的探索之旅,由此可以推测出,作者由开始的怀疑和不可思议转而变得对此感兴趣,才会有后面的亲身探索,因此答案C选项最符合文意。
【难度】较难。
25.【答案】C.
【考点】推理判断题。
【解析】根据题干关键词Ari可知,答案来自于第三段,A选项意为“Ari像大多数芬兰人一样寡言少语的”,与第三、四句However, Finns were also supposed to be famously reserved. Ari was anything but.不符;B选项意为“Ari话很少但是很友好”,与文中…engaged me in warm conversations不符;D选项意为“Ari在火车站给作者送行”,但这段第一句只提及了在火车站接作者,D项不对;C选项意为“Ari像朋友般对待作者”,可由第三段最后两句He was a live wire, giving me an effusive welcome and hiking with me to his apartment, where he showed me the sleeper sofa, served me tea, and engaged me in warm conversations. He also handed me a key to come and go as I pleased.可推测出,他对作者非常热情并非常信任他,因此答案为C。
【难度】较难。
26.【答案】D.
【考点】细节理解题。
【解析】根据题干可知,答案信息来源于第四段,题干与该段第三句的问话What urged these people to open their homes to strangers?意思一致,通过后面的I concluded that there was a desire to lend a hand to like-minded folks who mightenrich their own lives.可知答案为D。
【难度】较难。
27.【答案】 A.
【考点】主旨大意题。
【解析】本文主要讲述作者从初步了解“couch surfing沙发冲浪”这种旅游模式,即在旅游时,由一个陌生的当地人提供免费吃住并担当导游,基于相互信任共同趣味建立起来的一种旅游模式。本文描述了作者从开始的难以置信、不可思议到引发兴趣再到亲身体验与得出感悟的全过程。全文围绕两个关键词即couch(指在陌生当地家庭基于信任共同生活一两天)和travel展开,B选项纯粹指免费旅游,未提及couch及相关引申义,C项与travel无关,D选项重心在plan,因此,完全符合本文主旨的是A选项。
【难度】较难。

相关阅读
猜你喜欢